HEMPEDU BUMI

Hempedu Bumi atau nama saintifiknya Andrographis juga sinonim dengan nama Justicia latebrosa merupakan sejenis tumbuhan herba berubat. Ianya terkenal di kalangan pengamal perubatan tradisional China, Ayurvedic dan Yunani di mana jenis A. paniculata banyak digunakan dalam perubatan tersebut. Hempedu Bumi dipanggil juga sebagai akar cerita, hempedu tanah, bidara (Melayu), mompoit (Sabah), sambiloto (Indonesia), kalmegh (India), nilavempu (Tamil) chuan xin lian (China) dan King of the bitter (Inggeris). Pokok Hempedu Bumi merupakan tumbuhan semusim yang tumbuh menegak dan renek sesuai ditanam sepanjang tahun pada semua jenis tanah (bris, liat dan gambut) dengan jangka masa tanaman 8 hingga 10 minggu. Walaubagaimanapun, tanaman ini memerlukan kawasan bersaliran baik.
Hempedu Bumi tumbuh menegak dengan ketinggian boleh mencapai 60-70 cm. Daunnya berbentuk tunggal, berwarna hijau pekat, licin dan tersusun secara bersilang. Bentuk daunnya bujur, runcing di hujung dan nipis di pangkal. Bunga pokok ini pula bewarna putih keunguan. Kegunaan Tradisional Hempedu Bumi mempunyai nilai perubatan yang tinggi. Penduduk Asia menggunakan herba ini untuk merawat masalah berkaitan penghadaman, pernafasan, demam, batuk dan penyakit berjangkit. Di kalangan masyarakat Melayu, air rebusan tumbuhan ini digunakan untuk merawat demam, darah tinggi, cirit birit, luka, ulser, gigitan serangga dan menghapuskan cacing dalam sistem pencernaan. Daun Hempedu Bumi ini boleh dijadikan ubat untuk menurunkan darah tinggi disamping merawat penyakit kencing manis. Cara menjadikannya ubat ialah dengan hanya merebus daun tersebut dan airnya diambil untuk diminum. Air rebusan yang pahit ini dipercayai mengandungi bahan kimia tumbuhan yang boleh memecahkan molekul lemak yang ada di sekeliling salur darah yang tersumbat. Daun Hempedu Bumi ini juga boleh merawat luka dengan cara menumbuk lumat daun tersebut dan meletakkannya pada luka terutamanya pada luka gigitan ular dan sengatan serangga.
Hasil kajian ke atas tumbuhan ini menunjukkan ianya mengandungi banyak bahan-bahan kimia dari kumpulan diterpenoids lactone dengan kadar antara 65 hingga 70 peratus contohnya angrographolide dan neoangrographolide. Bahan kimia ini mungkin penyumbang besar dalam mengawal dan merawat penyakit-penyakit yang telah dinyatakan di atas. Terdapat kajian-kajian bukan klinikal dan klinikal telah dilakukan ke atas haiwan dan manusia dengan menggunakan serbuk dan pati (ekstrak) A. paniculata. Kajian-kajian ini telah membuktikan bahawa Hempedu Bumi boleh membantu dalam merawat penyakit malaria (antimalarial), masalah darah beku (antithrombotic), diabetis, kanser dan darah tinggi. Produk tradisional yang mengandungi hempedu bumi Sebelum Hempedu Bumi diproses menjadi ubat atau produk, ujian pengesahan (authentication) bahan mentah herba adalah penting untuk memastikan kesahihan bahan mentah Hempedu Bumi telah digunakan atau dimasukkan dalam formulasi produk tradisional tersebut. Pengesahan ini perlu dilakukan oleh pihak pengilang atau pengeluar produk tradisional melalui kaedah pemeriksaan makroskopik untuk melihat ciri-ciri seperti saiz, bentuk dan warna bahagian-bahagian tumbuhan Hempedu Bumi. Alternatif kepada pemeriksaan mikroskopik adalah dengan menggunakan kaedah kromatografi di mana tumbuhan Hempedu Bumi boleh dikesan melalui petanda kimia tumbuhan (chemical marker) yang unik kepada Hempedu Bumi sahaja iaitu bahan kimia andrographolide. Kualiti atau mutu produk tradisional yang mengandungi Hempedu Bumi bergantung kepada ujian pengesahan ini dan lain-lain ujian kualiti dan keselamatan seperti yang tersenarai dalam Monograf Hempedu Bumi (sesawang www.globinmed.com) Berdasarkan maklumat yang diperolehi dari Monograf Hempedu Bumi, produk tradisional yang mengandungi Hempedu Bumi boleh memberi kesan sampingan seperti ketidakselesaan dalam perut, muntah dan kehilangan selera makan. Produk ini juga tidak boleh diambil oleh ibu yang sedang mengandung dan ibu yang menyusukan bayi. Tiada kajian atau maklumat mengenai kegunaan hempedu untuk kanak-kanak dengan itu, pengguna perlu mendapat nasihat doktor terlebih dahulu sebelum memberi ubat tradisional tersebut kepada kanak-kanak. Pengguna juga dinasihatkan untuk memilih produk tradisional yang telah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Pengguna perlu mendapat nasihat doktor sekiranya mengalami alahan dan kesan sampingan yang berlarutan. Rujukan 1. http://agromedia.mardi.gov.my 2. http://www.globinmed.com

HEMPEDU BUMI

 HEMPEDU BUMI
Pokok Hempedu Bumi

Sick Building Syndrome (SBS)

Sindrom bangunan sakit (SBS) adalah satu fenomena yang kurang difahami di mana orang ramai mempunyai pelbagai gejala yang berkaitan dengan sebuah bangunan tertentu, biasanya tempat kerja yang, dan tidak ada sebab tertentu yang boleh dikenal pasti.
Gejala SBS boleh termasuk :
 • sakit kepala dan pening
 • mual (perasaan sakit)
 • sakit-sakit badan
 • keletihan (keletihan yang melampau)
 • kepekatan miskin
 • sesak nafas atau sesak dada
 • mata dan tekak kerengsaan
 • jengkel, hidung tersumbat atau berjalan
 • kerengsaan kulit (ruam kulit, gatal kulit kering)
Simptom SBS boleh muncul pada mereka sendiri atau dalam kombinasi dengan satu sama lain dan mereka mungkin berbeza-beza dari hari ke hari. Individu yang berbeza dalam bangunan yang sama mungkin mempunyai gejala yang berbeza. Mereka biasanya meningkatkan atau hilang sama sekali selepas meninggalkan bangunan.
Sesiapa pun boleh terjejas oleh SBS, tetapi pekerja pejabat dalam bangunan moden tanpa tingkap/tingkap tertutup dan pengudaraan mekanikal atau penyaman udara adalah paling berisiko. Risiko ini meningkat jika mereka bekerja dalam kerja-kerja rutin yang melibatkan menggunakan peralatan skrin paparan. Wanita kelihatan lebih cenderung untuk mengalami gejala SBS berbanding lelaki. Walau bagaimanapun, ini mungkin disebabkan oleh lebih ramai wanita yang bekerja di pejabat dan bukannya kecenderungan yang lebih tinggi. SBS nampaknya dikaitkan dengan beberapa jenis bangunan. Kebanyakan kes SBS berlaku di pejabat pelan terbuka, walaupun kadang-kadang orang mengalami gejala sementara di bangunan lain yang diduduki oleh ramai orang, seperti :
 • sekolah
 • perpustakaan
 • muzium
Sejak tahun 1970-an, penyelidik telah mencuba untuk mengenal pasti apa yang menyebabkan SBS. Sehingga kini, tidak ada sebab yang muktamad telah dikenal pasti. Walau bagaimanapun, kebanyakan pakar percaya bahawa SBS mungkin hasil daripada gabungan faktor-faktor yang berbeza.
 • pengudaraan yang terhad
 • kelembaban rendah
 • perubahan suhu yang tinggi atau suhu sepanjang hari
 • persekitaran yang berdebu
 • pencemar kimia bawaan udara, seperti dari bahan-bahan pembersihan atau perabot, atau dihasilkan oleh mesin fotokopi dan pencetak
 • faktor-faktor fizikal, seperti caj elektrostatistik
 • standard kebersihan yang rendah dipesekitaran kerja
 • pencahayaan yang buruk yang menyebabkan silau atau kelip-kelip pada unit paparan visual (VDUs)
 • penggunaan yang tidak betul peralatan skrin paparan
 • faktor psikologi seperti tekanan atau semangat kakitangan rendah
Jika anda berfikir bahawa persekitaran kerja anda membuat anda sakit, berbincang dengan rakan-rakan anda untuk melihat sama ada mereka mempunyai gejala yang sama. Jika SBS muncul untuk menjadi satu isu di tempat kerja, bincangkan masalah dengan wakil kesihatan dan keselamatan anda. Majikan anda bertanggungjawab untuk menyiasat masalah ini. Perkhidmatan kesihatan alam sekitar daripada pihak berkuasa tempatan anda atau anda kesihatan tempatan dan Keselamatan Pekerja (UKKP) pejabat juga mungkin dapat memberikan bantuan dan nasihat tentang bagaimana untuk berurusan dengan SBS.
 • buka tingkap untuk mengelakkan terlalu panas
 • mengatur dan mengutamakan beban kerja anda untuk membantu mencegah tekanan
 • berehat sebentar 5 hingga 10 minit (jika anda menggunakan komputer) bagi setiap jam anda duduk di meja anda
 • makan secara sihat dan meningkatkan tahap umum anda kecergasan boleh membantu anda mengekalkan tahap tenaga yang tinggi dan postur yang baik semasa bekerja

Gingivitis

Gingivitis is the mildest form of periodontal disease. It causes the gums to become red, swollen, and bleed easily. There is usually little or no discomfort at this stage. Gingivitis is often caused by inadequate oral hygiene. Gingivitis is reversible with professional treatment and good oral home care. Factors that may contribute to gingivitis include, diabetes, smoking, aging, genetic predisposition, systemic diseases and conditions, stress, inadequate nutrition, puberty, hormonal fluctuations, pregnancy, substance abuse, HIV infection, and certain medication use.

Symptoms of Gingivitis

Symptoms of Gingivitis
Mouth sores, Itchy gums Bad breath, Bad taste, Gum recession

Periodontitis

Untreated gingivitis can advance to periodontitis. With time, plaque can spread and grow below the gum line. Toxins produced by the bacteria in plaque irritate the gums. The toxins stimulate a chronic inflammatory response in which the body in essence turns on itself, and the tissues and bone that support the teeth are broken down and destroyed. Gums separate from the teeth, forming pockets (spaces between the teeth and gums) that become infected. As the disease progresses, the pockets deepen and more gum tissue and bone are destroyed. Often, this destructive process has very mild symptoms. Eventually, teeth can become loose and may have to be removed. There are many forms of periodontitis. The most common ones include the following.

 
 • Aggressive periodontitis occurs in patients who are otherwise clinically healthy. Common features include rapid attachment loss and bone destruction and familial aggregation.
 • Chronic periodontitis results in inflammation within the supporting tissues of the teeth, progressive attachment and bone loss. This is the most frequently occurring form of periodontitis and is characterized by pocket formation and/or recession of the gingiva. It is prevalent in adults, but can occur at any age. Progression of attachment loss usually occurs slowly, but periods of rapid progression can occur.
 • Periodontitis as a manifestation of systemic diseases often begins at a young age. Systemic conditions such as heart disease, respiratory disease, and diabetes are associated with this form of periodontitis.
 • Necrotizing periodontal disease is an infection characterized by necrosis of gingival tissues, periodontal ligament and alveolar bone. These lesions are most commonly observed in individuals with systemic conditions such as HIV infection, malnutrition and immunosuppression.
 

Causes of Gingivitis

Causes of Gingivitis
Smoking, Diabetes, Certain medications Substance abuse, Pregnancy Genetics, Stress, Poor nutrition Puberty, Certain diseases and conditions, Hormonal fluctuations

Gingivitis Treatments

Gingivitis Treatments
Tooth scaling and polishing, Vitamin C supplements Antiseptic gargle, Calcium supplements