PENGARAH KAMPUS KEJURUTERAAN DIKURNIA DARJAH SETIA PANGKUAN NEGERI PULAU PINANG

PENGARAH KAMPUS KEJURUTERAAN DIKURNIA DARJAH SETIA PANGKUAN NEGERI PULAU PINANG 1

PULAU PINANG, 25 Julai 2022 – Pengarah Kampus Kejuruteraan, Universiti Sains Malaysia (USM) Profesor Dato’ Dr. Nor Azazi Zakaria, dianugerahkan Darjah Kebesaran Negeri Pulau Pinang iaitu Darjah Setia Pangkuan Negeri (D.S.P.N) yang membawa gelaran Dato’.

Beliau menerima anugerah ini sempena dengan Sambutan Ulang Tahun ke-73 Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang, Tuan Yang Terutama Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak yang diadakan di Dewan Sri Pinang hari ini.

Merupakan Pengarah Kampus Kejuruteraan sejak tahun 2017, Dato’ Profesor Dr. Nor Azazi ketika dihubungi menyatakan rasa bersyukur serta berterima kasih beliau kepada semua pihak terutama Tuan Yang Terutama Tun Dato' Seri Utama Ahmad Fuzi Haji Abdul Razak di atas penganugerahan ini.

Anugerah ini menurut beliau akan menjadi pemangkin semangatnya untuk terus menyumbang bakti serta khidmat kepakaran yang berterusan terutamanya kepada Negeri Pulau Pinang di masa akan datang.

Profesor Dato’ Dr. Nor Azazi Zakaria yang mula berkhidmat di Universiti Sains Malaysia sejak tahun 1994 juga merupakan pengasas dan Pengarah kepada Pusat Penyelidikan Kejuruteraan Sungai dan Saliran Bandar (REDAC) sejak tahun 2001.

Azazi juga adalah Pemegang Kursi UNESCO bagi Ecohydraulics for Sustainable Water Infrastructure for SDG 6 in Asia and the Pacific Region serta turut memegang jawatan sebagai Naib Pengerusi I Persatuan Kebangsaan Bagi Pengairan Dan Saliran Malaysia (MANCID) dan Pertubuhan Saliran Mesra Alam Malaysia (MSO).

Teks: Siti Faizah Abd Halim