SIRI LAWATAN TNC KPI KE KAMPUS KEJURUTERAAN TERIMA MAKLUM BALAS POSITIF

DSC 2297

 

NIBONG TEBAL, 10 Ogos 2022 – Siri lawatan Timbalan Naib Canselor, Kelestarian dan Pembangunan Institusi, Universiti Sains Malaysia, Profesor Dr. Md Roslan Hashim ke Kampus Kejuruteraan baru-baru ini terima sambutan positif serta memberansangkan.

Berikut adalah seperti yang dinyatakan oleh Md Roslan ketika ditemui sebaik sahaja sesi perjumpaan beliau bersama semua pengurusan tertinggi, Ketua Pusat Tanggungjawab dan Pegawai kampus ini berakhir pada Jumaat, 5 Ogos yang lalu.

“Ini merupakan siri lawatan yang ke-3 selepas perjumpaan yang pertama telah diadakan di Kampus Induk dan Kampus Kesihatan sebelum ini.

DSC 2173

DSC 2178

“Secara keseluruhan, semua yang hadir sama ada secara bersemuka atau juga dalam talian telah menunjukkan penglibatan yang maksimum terutamanya ketika sesi soal jawab berlangsung dan ini akan memberi ruang kepada pelaksanaan yang lebih baik di masa akan datang,” kata beliau.

“Pihak kita juga secara berterusan akan terus melakukan pemantauan kerana ia adalah sebahagian daripada proses yang harus dilaksanakan demi memastikan apa yang kita rancang akan dapat dilaksanakan secara lebih berkesan serta mengikut matlamat yang disasarkan,” tambah Md Roslan.

DSC 2282

DSC 2286

Pengarah Kampus Kejuruteraan, Profesor Dato’ Dr. Nor Azazi Zakaria ketika diminta mengulas akan sesi ini menyatakan bahawa perjumpaan seperti ini adalah penting kerana membuka peluang kepada semua yang terlibat untuk menyuarakan pendapat masing-masing kepada TNC secara langsung.

“Memandangkan kita berada di kampus yang berbeza, sesetengah pendapat serta cadangan selalunya akan melalui proses yang lebih panjang kerana ia perlu disalurkan melalui medium lain seperti e-mel, surat menyurat, telefon, sesi temujanji dan sebagainya,” kata beliau.

DSC 2223

“Oleh yang demikian, perjumpaan hari ini semestinya akan dimanfaatkan sebaiknya oleh setiap yang hadir kerana ia adalah satu peluang jarang-jarang diperolehi dan telah lama dinantikan oleh kami semua di kampus ini,” tambah Azazi.

Sebagai info, sesi lawatan TNC Kelestarian dan Pembangunan ke tiga-tiga kampus USM ini adalah susulan daripada pencapaian universiti dalam memimpin kelestarian melalui Program Pemajuan untuk Kecemerlangan (APEX) dan berjaya mendapat tempat keempat dunia ranking kelestarian global Time Higher Education (THE Global Impact Ranking) 2022.

Teks: Siti Faizah Abd Halim/Foto: Muhammad Taufik Abdul Rahman